Back to the Garden

Posted on July 31, 2010

Now playing: Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock

There’s always a little bit of heaven in a disaster area.

1969, Bethel, NY. Niet in Woodstock maar die plaatsnaam bekte wel lekker dus hebben ze die maar aan deze zogenaamde Music & Art Fair gehangen. 400.000 hippies en ander langharig werkschuw tuig op een boerenveld zonder een organisatie die op zoveel bezoekers had durven rekenen. Geen mobiele telefoons, geen WiFi, geen überhippe sushi-bar of Douwe Egberts stand, geen camping, geen De Boer tenten, geen hekken, geen entree. 3 days of Peace and Music. En modder. En LSD. De moeder aller festivals. Waar we het tegenwoordig moeten doen met 21 doden tijdens een Love Parade werden hier aan de lopende band kinderen geboren. Zo ging dat vroeger.

Voor de rit van dodelijk saai Amsterdam naar Bethel hebben we Madam TomTom in het handschoenenkastje laten liggen aangezien ze een vreemde voorkeur heeft voor tolwegen en wij die niet met haar delen. We rijden met de kaart op schoot binnendoor naar het grasveld middenin upstate New York. De eerste helft gaat via normale wegen maar als we na Margaretville een klein weggetje inslaan rijden we op een onverhard bergpad door de bossen. Overal zijn waarschuwingen op de bomen geniet dat het verboden is te roken, jagen, wandelen, en prive-terrein te betreden. Leuke route die we met navigatie waarschijnlijk hadden gemist. En dan zijn we er, Woodstock.

Het veld zelf ligt er mooi geschoren bij en een kleurige gedenksteen vertelt ons waar het podium stond en waar de enorme mensenmassa zich ophield. Ook de line-up staat keurig vermeld. We laten ons op de foto zetten door een Nederlands gezinnetje nadat we voor hen hetzelfde doen. Dan het Bethel Woods Museum of the Arts. Erg mooi verzorgd en een afgewogen mix van teksten, quotes, foto’s en filmmateriaal loodst ons de tijdsgeest in naar het einde van de jaren ’60. De documentaire hebben we allebei al eens gezien en gelukkig voelt het niet als een herhalingsoefening daarvan. Veel interactieve touchscreens die een erg goede toevoeging zijn op al het andere tentoongestelde.

However, if I know my American history, tens of thousands of Americans in uniform gave their lives in war after war just so those kids would have the freedom to do exactly what they are doing. That’s what this country is all about and I am not going to let you throw them out of our town just because you don’t like their dress or their hair or the way they live or what they believe. This is America and they are going to have their festival.
– Max Yasgur

Het eten en de hotels worden steeds duurder naarmate we New York naderen. Morgen via het slaapdorpje Sleepy Hollow naar het hotel waar we de eerste nacht ook hebben doorgebracht. En Sonic Youth in Brooklyn!

3 Comments on Back to the Garden

Closed

 1. Dick says:

  Ben bezig met nog meer docu’s voor je……

 2. Lara says:

  Heren, wat een geweldige blog…ik vermaak me kostelijk met de verhalen, foto’s en hilarische filmpjes. Kudos!
  Hmm, bijna NYC…nice. Brooklyn, geweldig, m.n. Williamsburg. Check out Pete’s Candy Store.

  Have fun gents!

 3. Martijn says:

  @Lara, Dank voor de tip. We gaan zo wel die popquiz winnen op woensdag! Hoewel $25 er aan de bar waarschijnlijk met 2 biertjes al doorheen is, vast een leuk tentje.