Intelligent Design FTW!

Posted on July 27, 2010

Now playing: LoDeck & Kain Slim feat. Iris Kelvisar - Heaven's Gate

OK, het Creation Museum. Een van de attracties die vanaf het begin al op ons verlanglijstje stond en niet omdat we enorme dinoliefhebbers of Born Again Christians zijn. Meer omdat hier de Amerikaanse religieuze hysterie en kitsch hand in hand over the top gaan. Dit is toevallig wel onze vierde dinotour (als we de 3D film in het Smithsonian meetellen) in dit land, dus we kunnen onszelf inmiddels als ervaringsdeskundigen opvoeren. De Christelijke gekte is ook niet meer geheel vreemd maar nog wat onwennig om het op deze manier door de strot geduwd te krijgen.

Ten eerste moeten we vermelden dat dit museum echt tot in de puntjes verzorgd is. Alle sculpturen, wassen beelden, schilderingen, animaties, grafische vormgeving zijn nagenoeg perfect. Werkelijk niets op aan te merken. Het blijkt ontworpen door een oud Universal Studio’s museumdirecteur. Dat verklaart de kwaliteit. Maar waar komt al dat geld vandaan? Dit heeft een lieve duit gekost. De dino’s zijn verreweg de meest realistische (?) die we tot nu te hebben gezien. Echter de onderliggende boodschap is van meet af aan duidelijk. Evolutie = Leugen, Bijbel = Waarheid, Creation Museum = Hilarisch. Maar er is geen ruimte voor humor. Dit is bloedserieus!

Starting with the facts of God’s Word and world,
we fashion models to know God and see His truth.

De eerste zaal is nog wel vriendelijk in de zin dat men het heeft over verschillende uitgangspunten en dus verschillende visies, maar het duurt niet lang voor de bijbelteksten je om de oren vliegen en de ene theorie na de andere zogenaamd wordt weerlegd om plaats te maken voor het woord Gods. Het is eigenlijk een enorme 3D jehova-folder. U kent ze wel, van die oververzadigde plaatjes van het paradijs met een man, een vrouw en alle dieren van de regenboog er in vrede omheen. In dit geval ook dino’s. En dan nog hel en verdoemenis., voor het geval u nog mocht twijfelen. Totaal absurd natuurlijk maar zo overtuigend neergezet dat we niet weten wat hier nou eigenlijk voor enge hersenspoelactiviteiten plaatsvinden. En wat al die crazies hiervan geloven.

Voorbeeldje van de meest idiote theorie die claimt dat de aarde ongeveer 6000 jaar oud is, is de rafting-theorie. Hou je vast. Tijdens de zondvloed zijn alle bomen ontworteld en toen de continenten zoals we die nu kennen weer droog waren zwierven er eilanden van boomstammen over de oceanen. Door deze zwervende ‘rafts’ konden de dieren uit de ark zich verspreiden over de wereld om zich te vermenigvuldigen in alle variëteit die God in het ontwerp heeft ingebed… Geloof het of niet, tis echt waar.

Al met al een zeer bijzondere ervaring die zijn gelijke niet kent. Enige wat ontbrak was een achtbaanritje door de Tuin van Eden.

Ask now the beasts and the birds of the air
and they shall tell you
Speak to the earth and it shall teach you
Who knows not in all these that the hand of
the Lord has wrought this
Job 12:7-9

We stappen de mobiele zweethut weer in en rijden binnen 5 minuten Ohio in. Voor Wheeling stoppen we bij het Red Roof Inn. We raken aan de praat met de buren Pooch en David. Ze werken in de coalmine (je verzint het niet) en we drinken samen bier. Het is gezellig en Pooch vertelt ons dat hij licensed rattlesnake-hunter is (je verzint het niet). Hij laat zijn permit zien en een stapeltje foto’s van verschillende gevangen en gevilde ratelslangen. We eten een pizza en het is alweer half twaalf. Vandaag naar Pittsburgh voor wat high culture. Het Andy Warhol Museum.

1 Comment on Intelligent Design FTW!

Closed

  1. Jeroen says:

    “Hail Satan”